Lelaki Tegas Tetapi Bersifat Lembut.

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa tajuk aku macam ni? Kalau nak tahu lebih lanjut sila scroll ke bawah…

Lelaki tegas bersifat lembut by nofa

Inilah kisahku.Entah bagaimana hendakku mulakan.Kerana ia terlalu sulit untukku nyatakan apa yang pernah terjadi sepanjang waktu musim sekolah tahun 2012.Kalau diikutkana tahun ini sudah masuk alam baru bukan? Mesti ramai yang sudah berazam baru.Pada yang nak masuk tingkatan 1, goodluck adik-adik sekalian.

Okay, aku mulakan menulis tentang lelaki tegas bersifat lembut.Dia ni seorang yang lembut tapi bukanlah pondan please jangan salah faham okay.Dia seorang pengawas sekolah.Haha aku tak ingin nak ada someone kat sekolah.Jika dibandingkan wajah aku dengan artis zaman sekolah,aku rasa dioranag lagi cantik daripada aku yang berkulit gelap ni.Bukan aku dilahirkan gelap tetapi terlalu aktif dalam kokurikulum persatuan-persatuan.

Pada mulanya, kawan-kawan aku yang lain ni ajak aku join kelab persatuan Keselamatan Jalan Raya. Masa tu aku tak fikir apa-apapun.Niat aku baik okay nak pi menuntut ilmu.

Cuaca seawal kedinginan pagi

Aku sampai je sekolah.Tahu-tahu ramai jugak yang join.Aku ketinggalan kebelakang.Haihh inilah zaman sekolah.Asal takde geng,mesti kena tinggal.So aku bawak dirilah.Lantak koranglah.Ada aku kisah nak kena tinggal ke apa ke.Sudah terbiasa hidup sendiri..haha.

Masa ni dah masuk jam 7;30 pagi.Aduh elok-elok awal masuk sekolah dah jam 7;30 pagi. Pak cik bas ni pergi mana pulak,rungut aku.Aku tak perasan pula, kat sebelah aku ni ada lelaki tu.Dengan cermin matanya yang hitam.Boleh dikatakan lelaki ni anak orang berada.Okay masa ni tak hairan pun.Jadi menunggu dan terus menunggu.

“cikgu, bila bas nak sampai ni? panas ni…,” dia siap kibarkan kertas lagi kat mukanya. Panas la oii.

“Jap lagi sampailah tu,” kata cikgu Jamela.

Aku rasa balik nanti mesti sampai petang.Kelas pun skip lah jawabnya.

“Rif..bas dah sampai!!…,” jerit lelaki pendek tu.Sama-sama pengawas juga.Tapi dia dengan lelaki tu tak berenggang pun.Dah macam PA pun ada.

Semua orang berebut-rebut nak naik.Aku yang first kena tolak pula.Nak tahu siapa tolak aku? haa siapa lagi kalau bukan si lelaki tu yang berkulit hitam manis.Oh hitam manis hitam manis yang hitam manis pandang tak jemu pandang tak jemu..helo aku pandang hitam manis pun dah jemu ni kan dia cakap dengan aku.Nak tahu kenapa? sambung baca lagi..

“Hey..kau dah kenapa tolak-tolak perempuan ni?!,”

“Aku yang first dulu.Kau tu yang potong barisan aku..so tak salahlah aku berebut…,” jelingnya.Walaupun kau pakai cermin mata hitam,aku tetap nampak biji mata kau,bisik hatiku.

“Alahai gaduh pulak korang ni.Dah-dahlah haihh..,”

“Gaduh kat depan pulak korang ni…kang satukan korang jadi laki bini betul kang baru tahu,” rungut lelaki berbadan gempal.Kawan dialah tu,bisik hatiku.

Masa itu…aku dan dia bertemu.Masa ni orang kata indah bak bagaikan dunia fantasi.

Tapi urusan aku dan dia belum selesai lagi okay.Okaylah guys, next day or week aku sambung lagi.By the way jangan lupa like story lelaki tegas bersifat lembut ni tau.Harap korang enjoy reading my story. To international readers or writers, if you want to read this story, you just need to click on the translation at the bottom of this blog. I’m just making it easy for you.

Have a good days..

Continue

TEASER BAB 2

KRINGGGG.Kuat suara penggera menjerit ketelinganya membuatkan dia terjaga dari tidur.Cepat-cepat dia mencapai bingkai kaca mata yang terletakkan diatas kepalanya. “Pukul 9 ke? Masyallah aku terlambatlah ni aduhh habislah macam ni,” Tergesa-gesa dia mencapai barang keperluannya lalu dia bergegas keluar dari surau.Tanpa sengaja dia berlaga bahu.

“Opps sorry Encik!,” Ucapnya tanpa menoleh kebelakang.Apa yang penting dia harus segera berada dihadapan kedai sebelum senior ‘wolverine’ datang.Kenapa Wolverine? panjang ceritanya tak sempat nak cerita next time okay?

“Fir, kau okay tak ni?,”Soal Tuah dan Alex serentak.Firman terpinga-pinga memandang kelibat gadis itu.

“Inilah masalah orang perempuan.Dah minta maaf tak nak tinggal nombor pula.Tergesa-gesa tu mesti lambat masuk kerjalah tu,” Tempik Tuah.Alex cuma tersengih-sengih.Geli hati dengan gurauan si Tuah.Firman cuma berkerut dahi. "Siapa gadis itu? kaya aku kenal sama dia? atau ilusi doang?," bisik hati kecilnya.

“Chill la bro.Awek lalu je pun bukan ghost lalu,” Usik si Alex.Firman cuma tersenyum.”Dah..dah korang nak borak ke atau nak buka kedai? Kalau lambat naya kena marah dengan Ma’dam Qiu.Aku tak nak okay…kalau korang nak terpulang,”Segera Tuah membuka langkah panjang meninggalkan Alex dan Firman.”Hei tunggulah kita orang Tuah..Haiyoo,”Terkoncoh-koncoh Alex dan Firman mendapatkan Tuah.

“Mungkin itu cuma ilusi saja..ya pasti itu ilusi! ,”-dia bermonolog sendirian sambil meyakinkan dirinya bahawa gadis yang berlaga bahu itu tadi bukanlah gadis yang dia pernah abaikan rayuannya pada beberapa hari lalu. Mungkin sekadar usikan hati saja.

Usikan hati ya? Kau tunggu je nanti…

TEASER BAB 1

Dalam terleka melayan Facebook, ada sepasang mata sedang memerhatikannya yang dari tadi 2 minit berdiri dihadapan kaunter pertanyaan. ‘Seriuslah mamat ni nampak ke tak aku ni ke pura-pura tak perasan?,’ Bisik hati kecilnya. ‘Tak boleh jadi ni.Kena buat sesuatu ni,’ Geramnya.

“Ehem..ehem Assalamualaikum Encik,” Sapa Rose.Masih beradab meskipun menahan perasaan geram.Kedengaran bunyi ‘berdehem’ membuatkan Firmanu tersentak.Nasiblah tak berbenjol dahinya.Kalau tidak pasti takkan nampak ketampanan lagi.Dia mendonggakkan kepalanya. Seorang perempuan berdiri dihadapannya sambil menghulurkan senyuman manis.

“Waalaikumasalam.Iya Miss cari siapa ya?,” Matanya masih tidak berkedip namun diabaikan saja rasa ingin tahu apakah tujuan perempuan itu.

“Tak..tak saya nak tanya ada kerja kosong tak kat sini?,” Soalnya dengan rasa harapan yang tinggi menggunung. ‘Mudah-mudahan adalah kerja untuk aku,’ desis hatinya.

“Sorry Miss, enggak ada kerjaan kosong disini,” Balasnya dengan lagaknya.Lalu menyambung semula pandangannya pada skrin telefon.
“Please encik.Saya amat memerlukan pekerjaan ni,” Rose merayu.

“Maaf ya soalnya enggak ada kerjaan kosong disni.Pergi saja sana tu.Mungkin ada kerja yang bisa terima kamu,Miss,” Kata Firman lalu mengabaikan rayuan Rose.Perlahan-lahan kaki melangkah meninggalkan Outlet itu dengan perasaan hampa bercampur geram.Mana tidaknya kalau ditolak sopan mungkin dia tidak terasa hati tapi jika bersikap endah tak endah siapa yang tidak terasa hati.

“Takpe.Macam ni cara kau tolak rayuan aku kan. Kau tunggulah nanti!.Bukan setakat Outlet kau je tempat lain pun ada la.Saja nak survey tapi dah macam ni tak mengapalah,” Dia sempat mencebik bibir sambil menjeling.Ingin saja dia maki mamat tu cuma keadaan tidak mengizinkan untuk betindak seperti itu.

“Macam mana dapat tak?,” Soal Puan Ellina ingin tahu. Rose hanya mampu menggeleng lemah.Kesian juga tetapi harus bagaimana lagi caranya jika itu saja caranya.Mencari kerja dan terus mencari.

“Tak mengapa insyallah nanti mesti ada.Adik kan lepasan SPM.Mesti akan ada orang panggil punya,” kata Puan Ellina.Jika tiada masalah kewangan, pasti dia tidak akan menyuruh Rose mencari pekerjaan sementara menunggu tawaran belajar.

“Harap ada lah…,” Jawabnya ringkas.Dia pasrah jika itu rezekinya pasti ada.

“Nak jalan kat mana-mana lagi tak?,”
“Takde rasanya bang.Kita keluar jelah dari sini,” Encik Ridhuan mengangguk tanda setuju cadangan isterinya itu.

Sebelum melangkah keluar meninggalkan bangunan itu, Rose sempat berpaling seketika. Apa yang membuatkan dia mematikan langkah pun dia tidak tahu tapi yang pastinya amarahnya belum lagi reda.Ingin saja dia maki mamat ego itu tetapi keadaan pula tidak mengizinkan.

“Tak mengapa.Kalau aku dapat kerja kat sini, kau aku tak pandang,”-dia bermonolog.

“Adik, cepatlah kita nak pergi makan kat Tesco ni! ,” teriak Puan Ellina dari arah luar..
“Okay..okay ma,” terkoncoh-koncoh dia mendapatkan ibunya.

Ouh my beginning story…

When Rainning It’s Coming..

Pernah tanya tak bila hujan akan datang?

Aidan cuma memerhatikan Rainn yang sedang menatap awan yang diselaputi awan mendung berarak.Disebalik awan mendung ni tersembunyinya kesedihan dan kedukaan.Disebalik awan itu juga tersembunyi tawa dan bahagia.Apabila hujan itu turun,segalanya akan terluah.Mungkin tiada yang akan tahu yang hanya tahu cuma tuhan saja yang tahu segalanya.

“kalau ditakdirkan kita berjauhan……”

“Kalau ditakdirkan kita berjauhan apa yang awak akan buat?,” Soal Rainn.Aidan cuma tersenyum sambil menatap Rainn. “Saya kadang-kadang tertanya kenapa awan itu menakung banyak sangat air? Kalau ia tak mampu tampung mesti ia akan jadi hujan kan?,”

“Kalau awan itu menakung wap udara terlalu banyak ia sudah tentu akan ‘muntahkan’ wap itu dan jadilah hujan.Begitulah hati manusia apabila dipendam terlalu lama terasa sakit hendak menahan dan akhirnya terluah jua,” Terang Aidan.

“Tapi kalau kita berjauhan itu macam mana?,” Persoalan itu tetap sama diulang.Entah kenapa kali ini nadanya sedih. “Masih tak awak ingat?sejauh mana pun saya tetap ingat awak.Bagi saya, awaklah kawan yang saya ada dan sentiasa bersama selalu,” Dihati Aidan sayu hendak menyatakan namun baginya persahabatan diantara dia dan Rainn seakan adik beradik.

“Pakailah apabila hujan datang.Saya tak nak awak sakit.Nanti siapa akan temankan saya?,”

Umpama kongsi payung,setiap masalah dikongsi bersama-sama,apa jua kegembiraan itu dikongsi setiap sesaat pun tetapi semua itu telah tiada.Yang ada hanyalah hujan.Hujan yang datang tanpa disedari airmata juga turut terikut sama mengalir ke pipi.Persahabatan yang terjalin selama 5 tahun akhirnya tamat tanpa diduga.Rainn telah tiada yang ada hanyalah payung miliknya Rainn.

“Aidan!!…,” Jerit Rainn dari belakangnya.Laju jugak si Aidan ni berjalan,bisik hati kecilnya.

“Eh Rainn,awak buat apa kat sini bukan awak dah balik ke tengahari tadi?,”

“Kan… huj..an turun,saya… teringat…kan awaklah,” Jawabnya termengah-mengah.

“Kenapa dengan saya? Dan kenapa pula dengan hujan apa kaitannya dengan saya?,” Tanpa banyak soal Rainn terus menyuakan payung berwarna pink kearah Aidan. “Pakailah apabila hujan datang.Saya tak nak awak sakit.Nanti siapa akan temankan saya?,” Jelas Rainn sambil tersenyum tipis kearah Aidan yang masih terpinga-pinga.

“Pakailah hari hujan ni.Saya balik dulu ya,bye!,” Lalu Rainn pun beredar dari situ meninggalkan Aidan disitu.

Payung?

“saya sekarang cuma ada payung awak?…….”

“Saya sekarang cuma ada payung awak saja tetapi awak…..,” Aidan menangis sambil memeluk payung berwarna pink pemberian mendiang Rainn sebelum pergi selamanya.

Kini sepi hanya ada awan dan saya.Kalau awak ada mungkin cerialah hati saya dan tidak semurung ini.../ , belum sempat dia menulis tiba-tiba titisan hujan membasahi skrin laptopnya.

“Pakailah apabila hujan datang.Saya tak nak awak sakit.Nanti siapa akan temankan saya?,”…Terngiang-ngiang ditelinganya mendengar suara Rainn yang menyuruhnya memakai payung pemberiannya.

“Ya Rainn,saya pakai pasti awak suka kan?,” Kata Aidan sambil mengangkat payungnya lalu ditatap awan mendung yang telah ‘memuntahkan’ hujan kebumi.

Saya akan pakai apabila hujan datang..,dia bermonolog sendirian lalu menyimpan laptop miliknya dan berlalu pergi.

Pendamlah sebanyak manapun tetapi jika terlalu berat pasti jua akan terluah begitu jugalah hujan..

WHEN RAINNING IT’S COMING by Nofa

My Story

Perjalanan sebagai penulis jalanan sememangnya banyak cabaran yang dilalui lebih-lebih lagi apabila kekurangan idea seperti sekarang.Hahah rata-rata dalam dunia juga sama seperti saya kekurangan idea itu bukanlah sesuatu perkara yang bahaya cuma bimbang cerita itu akan berubah betul tak?

when rainning its coming

Pada masa yang sama cuba menyampaikan maksud yang tersirat tetapi bak kata pepatah penulis yang dah pro ,perlukan performance yang menarik bagi pihak penerbit membaca dengan rasa berminat untuk mengambil kita sebagai penulis dan terus bukukan cerita kita itu.Cuma sekarang belum sempat menulis apa-apa sebab otak beku hmm..

Apabila cinta itu pergi..

Terluka sebuah hati umpama keretakan kaca

Dulu..

kau umpama permata yang aku sanjung yangku puja-puja

kau ibarat matahari yang menyinari seluruh hidupku

kau umpama bayangan yang mengikutiku kemana2 saja

ketika aku keseorangan, kaulah peneman yang setia disisi…

disaat aku bersedih,kaulah insan yang menceriakanku..

baik budi pekertimu aku jadikan pedoman disepanjang masa..

disaat aku terluka,kaulah pengubat dan penawar untukku..

Namun

Terkilan dan kecewa menyelubungi diri..

Kini..

Kau berubah tanpaku duga..

Sikapmu terhadapku kasar dan terlalu ego..

setiap bait-bait katamu tidak seperti yang aku kenal dahulu..

aku rindukan saat kau yang mulanya aku kenal dulu..

dulu kau jujur dan ikhlas..

sayangnya kau padaku segalanya terluah

tapi kini…kau sudah berubah.

kau kejam!

Berapa kali kau menyakitiku?

Sedangkan kita sudah lama bersama tetapi kau memilih dia untuk jadikan peneman..

aku siapa?

dibibir manis kau bicarakan namun dihati kau semuanya pahit..

puas untukku pendam derita ini..

relaku mempertahankan dirimu dari tentangan beberapa pihak lain tapi kau?

kau biarkan aku dicemuh,dihina..

mana permata yang aku puja?

dimanakah matahari yang akan menerangi setiap hari-hari ku?

hilangkah?

pandai kau berdalih.

pandai kau berpura-pura..

dibelakangku,kau duakan..

didepanku kau permainkan..

dimanakah kesetiaan yang kau tunjukkan padaku selama ini?

apabila salah kau aku telan

apabila salah kau aku simpankan..

adakah aku ini kau hargai?

tidak!

kau hanya mencariku..

memilihku kerana tiada pilihan untukmu..

tegarnya kau perjudikan hatiku demi kepentinganmu.

Tentang hati itu…..

Sekarang…

apabila segalanya kau hancurkan..

kau cuba kembali?

sedarkah kau bahawa keperitan,kepahitan dan kepedihan yang aku rasakan itu..

Benar-benar terluka..

Hati itu..hati itu kau hancurkan..

jangan kau tanya mengapa aku begini..

ingatlah dikau bahawa…apabila cinta itu pergi…ia tidak mungkin kembali..

pada kau tidak ..

Namun insan lain mungkin ada..

nofa(nukilan)

Good enough?

I know,I’m not important for anyone

I try to be the best For anyone.But sometimes i feel i’m fail to make anyone like me.People once Said, when the grief lingers it May be that daily life is also affected.Somehow that sadness I have to bear.While it can be handled event though if feels heavy. I began to feel the depression came back again.How else should I deal with if It think a lot of things?

I admit I am afraid of my own life.I am afraid to live forward.I am always unsure.I must feel uncomfortable if not compatible in One place.For some reason but that is how i feel now.

Am I not good enough?…

Maybe I’m not good enough either.Therefore, I May not be important in the eyes of anyone if in the news acquaintance I May be known and appreciated but if I am ni longer cared For I May be forgotten.

Sometimes this life needs to be continued even if it falls, try to get up, no One will try to help. Look for the good ones, but indeed the good ones start from the bad ones.

Ikon Disahkan oleh Komuniti
Believe me in the world, everyone is also not good enough. Maybe some people do not appreciate someone, maybe someone will appreciate. Are we good enough to judge others?

Try to good enough got yourself,later your life will feel comfortable. Ignore the words of people trying to believe in themselves, there may be wisdom behind it ..

Ikon Disahkan oleh Komuniti


Morning of my day..

Morning to my day..

If compared to the previous place, maybe you can do anything. What he said is true. But basically , I still want to bring back those Memories . Every sweet verse passed through my eyes.

Actually…

because my attitude of never being grateful anda appreciative has caused me to loser my job and all my mistakes. Maybe I was tested. Somehow I wanted to travel to this new job. Before this , I used to cling to him when I fell there was a place I clung to but this time I was the only One.

It is not as important as a new experience. It’s just that I’m More comfortable in my old place. Despite being confronted By a powerful boss who cursed and cursed like that , but I was comfortable.Hmm

To day For me, it is difficult to face all this but for the sale of a bite of rice I need to continue.If according to my hearts desire , do not want me to work elsewhere .If it feel good to me, I will probably continue.

Although I have started to feel tasteless but I have to end where I sarted. That is the best option.

Menanti itu lebih memeritkan daripada mencari?

6 Oktober 2016…

Percaya tak??
jodoh tak kemana?bak kata Ustaz Kazim Ilias

Apabila cinta itu hadir…tanpa diduga

Pada suatu hari bermulanya pertemuan diantara tiga orang insan,dua lelaki dn seorang gadis di mana suatu tempat yang sama bermulanya di sekolah..

Kata Si A,”Hi,sendiri ke?”
jawab si B,”ya,sendiri saja..awak?”
jawab si A,”samalah kita..”
diam seketika bertanya lagi..
“lepas ni awk nk kemana?”
jawab si B,”saya nak pergi banting..”
akhirnya pergi jua…
bersendiri lagi..menanti seterusnya..tiba-tiba..
Datang si C,”Hi..buat apa tu?”
Jawab si A,”tak buat apa-apa pun sendiri saja..”
Diam seketika…
Bersuara semula..
Tanya Si A,”lepas ni awk nak ke mana?”
dengan wajah tersenyum membalas pertanyaan tu
jawab Si C,”saya tak kemana-mana ada je disini kesian awk sorang2..”
kata orang jodoh tak kemana betul tak??

Apabila ia pergi memang menyakiti…

Namun sedarkah kita jodoh itu ada dimana-mana saja cuma ia tidak hadir secara drastik.Akan tetapi ia datang tanpa kita menduga.Mungkin ia naik train atau naik kapal so kena tunggu la bila ia nak sampai….😌

Tak usah dicari kerana ia akan hadir sendiri…cuma penantian itu amat menyakit daripada mencari🙃

Who is he?

07 February 2016..

Remembering my memories someone who was selfie with me at Kolej KLIA

I Don’t know why but i remembering about him…

When Im alone,I feel something is wrong when Im thinking someone’s who selfie with me at KLIA COLLAGE before I go back to school..I feel miss someone guy..who selfie with me..I remember when I selfie with him..his face like smile and sweety guy..thats a first time I selfie someone I don’t know and unnamed..but I still happy and miss him..#Happy

Thats my last memories….i had😌